Detaljerad beskrivning

I maj 2014 har 90 år gått sedan IFK Sävsjö bildades. Vi är en pigg åldring med 400 medlemmar och verksamhet inom olika områden och för alla åldrar. Vår viktigaste målgrupp är utan tvekan ortens ungdomar.

Just nu kan vi ståta med en alpin världscupåkare i Emelie Wikström. Hennes framgångar har bidragit till att många barn och ungdomar finns med i våra träningsgrupper i slalom. Den viktigaste förutsättningen för denna verksamhet är att vi har en egen slalombacke. Efter satsningen på en snökanonanläggning 1995 har vi kunnat hålla öppet varje vinter utom en (då fanns för övrigt ingen backen öppen i hela södra Sverige). Här har vi 60-talet ungdomar i tränings- och tävlingsverksamhet.

Högagärdebackens slalompist öppnades den i slutet av januari 1982. Här fanns då en släplift, garage och en värmestuga. Vi var hänvisade till natursnö. Backens längd är ca 300 m med en fallhöjd på 50 m. Anläggningen kompletterades under i mitten av 80-talet med en kaffestugan, som är belägen i mitten av backen.

Efter flera gröna vintrar utan möjlighet till användning investerade vi till vintern 1995 i en snökanonanläggning och en pistmaskin. Den har sedan kompletterats i flera omgångar och ett nytt garage har byggts. Vattnet pumpas i en 600 m lång ledning från Torkån och trycks ut i lågtryckskanoner som är placerade längs ett rörsystem i backen. Tack vare snökanonerna har vi kunnat använda backen varje vinter utom en, då den för övrigt saknades snö på alla anläggningar i södra Sverige.

Backen används flitigt under säsongen med aktiviteter varje dag. Vi har öppet någon tid under fyra dagar/kvällar. Övriga tider används den av våra träningsgrupper, för skidskolor och för uthyrning till skolor och företag.

Ytterligare Information

Pluspolarkort: Nej

Kontaktperson: Kristin Wallersjö Lundqvist

Adress:
Högagärdebacken
Sävsjö, Jönköpings län
Telefon:
Visa telefonnummer0382-130 80
webbplats:
Besök webbplats
Kontakta Verksamhet