Fritidsinfos Hjälpmedelskoll tipsar om Choclea-implantat

på 2017-06-27 - 22:34

Nu startar vi Fritidsinfos hjälpmedelskoll. Under denna kategori hittar du allt du behöver veta om hjälpmedel (spännande forskning, nyheter, diss och hiss) och andra smarta prylar som kan underlätta vardagen. Först ut är implantat som gör döva hörsel.
 Choclea-implantat ger döva hörsel
Personer som har dövhet eller grav hörselnedsättning på båda öronen kan få tillbaka hörseln (eller börja höra) med hjälp av ett så kallat cochleaimplantat. Ett cochleaimplantat är en form av hörapparat som opereras in i skallbenet. Implantatet ersätter inner&oum ...

Funktionsrätt nytt begrepp för rätten till självbestämmande och full delaktighet

på 2017-06-19 - 22:41

HSO, handikappförbunden byter namn till Funktionsrätt Sverige! Bra namnbyte tycker vi på Fritidsinfo, då Funktionsrätt, enligt förbundens definition står för rätten till självbestämmande och full delaktighet.
Varje människa har rätt till självbestämmande och full delaktighet i samhällslivets alla delar. Det grundar sig på mänskliga rättigheter. De förtydligas i FNs konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Denna rätt ryms inom det nya begreppet funktionsrätt.

Funktionsrätt kompletterar begreppen funktionsnedsättning oc ...

TV- premiär för dockan Julia som har autism

på 2017-06-19 - 22:11

Det populära pedagogiska barnprogrammet Sesame Street i USA har under våren fått en ny karaktär bland sina dockor: Julia som har autism.  Äntligen säger vi på Fritidsinfo!
Under fem år har gänget bakom programmet arbetat tillsammans med experter och organisationer för att skapa karaktären Julia.  Skådespelaren Stacey Gordon, som spelar den orangehåriga flickan, har själv en son med autism.
En av författarna till TV-serien säger till det amerikanska nyhetsprogrammet CBS 60 minutes att hon önskar att dockan på sikt blir just bara Julia- och inte dockan Julia som har autism.
Hon hoppas ...

Semester för alla på Mättinge!

på 2017-06-12 - 15:54

Jag sitter just nu i en av stugorna på Mättinge fritids- och rekreationsanläggning och blickar ut över sommarregnet som smattrar mot den nyss snustorra verandan. Krispigt frisk luft blandas med en doft av sommarregn. Min bror försöker aklematisera sig i den förvisso kända omgivningen (vi semestrar här varje sommar) men för tillfället nya och spännande miljön! Massa nya lådor att dra ut, skåp att utforska, gräsmattor att bestiga och natur att inspektera. Något kan ju ha förändrats sen sist? Och mycket riktigt, min bror lägger märke till allt, visst har det tillkommit en sandlåda? ...